FANDOM


Tand

Dit is een uitgeslagen Tand


De mens is een typische alleseter; het gebit is zowel geschikt voor het eten van vlees als van plantaardig materiaal. Zelden gebruikt een mens zijn tanden als wapen. Als iemand zijn tanden laat zien is dit meestal niet als aanval gezien, maar juist 'ontwapenend' bedoeld.

Er zijn mensen die geen tanden hebben: deze noemt men edentaat. Dit is vooral het geval bij jonge kinderen en (hoog)bejaarden. Vaak is het niet hebben van tanden de oorzaak van een ingevallen bovenlip. In het extreemste geval rust de punt van de neus op de bovenlip.

Voor mensen die wél tanden hebben gelden een aantal richtlijnen om deze niet te verliezen. Hiervoor is een perfecte mondhygiëne onontbeerlijk. Men kan tandpasta op een tandenborstel smeren om vervolgens de tanden in te wrijven met tandpasta. Bacteriën worden op deze wijze verwijderd. Na het tandenpoetsen dient de tandpasta alleen uitgespuugd te worden. De achtergebleven fluoride versterkt het glazuur. Met tandzijde (flosdraad) (zijden draad die met was doordrongen is), tandenstokers of interdentale ragertjes (kleine borsteltjes) worden de interdentale ruimtes rein gehouden.

Als tanden niet tijdig gereinigd worden, gaan ze er geel uitzien. Het niet bijhouden van tanden komt de frisheid van de adem niet ten goede, men spreekt dan vanhalitose of foetor ex ore. Ook kan tandbederf (cariës) ontstaan met als gevolg kiespijn. Door regelmatig en correct te poetsen kan men gaatjes en andere problemen zoals tandsteen voorkomen. Ook meer dan 6 zoetmomenten op een dag verhoogt de kans op gaatjes. Een tandarts kan de problemen vaak oplossen, maar er zijn veel mensen die uit angst niet op bezoek durven te gaan. In Nederland en België wordt veelal de richtlijn gehanteerd van een halfjaarlijkse gebitscontrole om gebitsproblemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen.

Een volwassen mens heeft normaal 32 tanden, een kind met een melkgebit 20. Het gebit wisselt bij de mens maar één keer. Als nieuwe tandjes doorkomen is dit een vervelend gevoel. Veel kauwen kan het doorkomen versnellen.

De mens heeft als tandformule I|C|P|M = 2|1|2|3, te tellen vanaf de middenlijn, zowel boven als onder, links en rechts. Dit wil zeggen dat een volwassen gebit in ieder kwadrant 2 incisivi, 1 caninus, 2premolaren en 3 molaren heeft. Zie ook internationale tandnummering.